Μα γιατί δεν ηρεμεί το σκυλάκι μου;
«Αυτό το σκυλί δεν σταματάει ποτέ»
«Το σκυλί μου πρέπει να το εξουθενώνω στο παιχνίδι για να ηρεμήσει...»
«Το σκυλάκι μου κάνει σαν τρελό όταν ακούει διάφορους θορύβους»
Αυτές είναι μερικές απ' τις φράσεις κηδεμόνων που έχουν υπερκινητικά σκυλάκια.Καλό είναι να καταλάβουμε πως ο σκύλος ζει μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν του είναι απ' την φύση του οικείο.Πρέπει να βοηθήσουμε τον φίλο μας να γνωρίσει τη ζωή μας και τους ρυθμούς της έτσι ώστε να συμβιώσουμε αρμονικά.Όταν το σκυλάκι μας είναι ανήσυχο συντρέχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι.
Κάποιοι απ' αυτούς είναι οι παρακάτω:
1.Ο φόβος προς κάτι άγνωστο ή καινούριο στο περιβάλλον.
Ο φόβος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στην ηρεμία του σκύλου.Πρέπει να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που στρεσάρει τον σκύλο μας και να το απομακρύνουμε από το περιβάλλον του.Μπορούμε επίσης να εξοικειώσουμε σταδιακά τον σκύλο μας σε οποιαδήποτε κατάσταση της καθημερινότητας που τον φοβίζει , ώστε να μειωθεί στη συνέχεια η ένταση του φόβου και μετέπειτα η ανησυχία του.
2.Το περιβάλλον στο οποίο ζει είναι αρκετά στρεσογόνο.
Το περιβάλλον που ζει ο σκύλος πρέπει να είναι ήρεμο και με ελεγχόμενες εντάσεις.Αν ο σκύλος μας ζει σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν έντονα ερεθίσματα καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας, μην περιμένετε να ηρεμήσει εύκολα.Οι έντονοι θόρυβοι, οι δυνατές φωνές , τα δυνατά κορναρίσματα, είναι παράγοντες που στρεσάρουν έναν σκύλο και τον κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχο.Ωστόσο επειδή στο 90% των περπτώσεων η κατάσταση είναι περίπου έτσι ,οφείλουμε να «γνωρίσουμε» στο σκύλο μας πολλούς διαφορετικούς ήχους και περιβάλλοντα ώστε να προσαρμόζεται γρηγορότερα.
3.Εμείς ως κηδεμόνες
Εμείς ως κηδεμόνες παίζουμε καταλυτικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση και την ψυχική ηρεμία του σκύλου μας. Πολλά σκυλάκια έχουν υψηλότερη ενέργεια εκ φύσεως αλλά και εμείς με την στάση μας τα επηρεάζουμε. Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται την ενέργεια μας και τη στάση του σώματός μας.
Πόσες φορές τις μέρες που εσείς δεν είσαστε καλά, το σκυλάκι σας είναι ανήσυχο;«Μα πώς με καταλαβαίνει;» Ο σκύλος μας , μας καταλαβαίνει πολύ περισσότερο απ'ότι νομίζουμε.Αντιλαμβάνονται τις ορμόνες που εμείς εκκρίνουμε όταν φοβόμαστε ή ανησυχούμε για κάτι,ακούν τους χτύπους της καρδιάς μας όταν αλλάζει ο ρυθμός της.Άρα όταν κινούμαστε πανικοβλημένοι μέσα στο σπίτι,όταν φωνάζουμε δυνατά ,όταν οι χειρονομίες μας είναι αρκετά έντονες, πώς περιμένουμε ο σκύλος μας να είναι απόλυτα ήσυχος;
4.Η υγεία
Ο κυριότερος παράγοντας στην ηρεμία ενός σκύλου είναι η υγεία του.Πολλές φορές βλέπουμε το σκυλάκι μας να μην μπορεί να ηρεμήσει μέσα στο σπίτι.Πρέπει πάντα να εξετάζουμε όλους τους λόγους και πάνω από όλα την υγεία του.Μπορεί κάτι να τον ενοχλεί(ένα αγκάθι ή γυαλί να έχει μπει στο πόδι του), μπορεί κάπου να πονάει και αυτό να του δημιουργεί έναν έντονο εκνευρισμό, η χορήγηση φαρμάκων επίσης δημιουργεί παρενέργειες και φέρνει μια παραπάνω ένταση στον οργανισμό του σκύλου.Η διαφορά με τους ανθρώπους στα θέματα υγείας είναι ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν και να πουν «πονάω», άρα εμείς πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε όταν βλέπουμε μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου μας.
5.Η έλλειψη σωματικής ή πνευματικής άσκησης
Ανάλογα με την ράτσα και την προδιάθεση του σκύλου κάποια σκυλάκια είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο ενεργητικά.Όλα όμως ανεξαιρέτως χρειάζονται σωματική και πνευματική άσκηση για να είναι υγιή.Πολλές φορές γίνονται λάθη στην επιλογή σκύλου και ενέργειας αυτού.Έχουμε δει χαμηλής ενέργειας άνθρωποι να επιλέγουν σκυλιά υψηλής ενέργειας και να δημιουργούνται πολλές συγκρούσεις στη συμβίωση.Πρέπει να γνωρίζουμε καλά πριν την απόκτηση σκύλου πως οφείλουμε να του δίνουμε τον χρόνο που χρειάζεται,τη συντροφιά μας και όχι να το θέτουμε σε σωματική και πνευματική καθήλωση.Ένα σκυλί λοιπόν που δεν εκτονώνεται και ζει μια καθημερινή ρουτίνα είναι λογικό να είναι ανήσυχο.
6.Η υπερβολική σωματική και πνευματική άσκηση
«Μα αφού τρέξαμε δύο ώρες στο δάσος, γιατί δεν κουράστηκε;» «Παίζω όλη την ώρα με το μπαλάκι,κάθε φορά που μου το ζητάει και αυτό δε λέει να κουραστεί».Ακούω συνέχεια να λένε
«Αν ο σκύλος σου είναι ανήσυχος βγαλ' τον στο πάρκο και τρέξτε μαζί για 2 ώρες.»Αυτή είναι μια τελείως λανθασμένη προσέγγιση.
Στον αντίποδα λοιπόν, βρίσκουμε την υπερβολική άσκηση.Να θυμάστε ότι ποτέ τα δύο άκρα δεν είναι υγιή.Το σκυλί μας δεν χρειάζεται εξόντωση για να ασκηθεί και να νιώσει χαρούμενο.Σκεφτείτε πώς είστε εσείς όταν έχετε ασκηθεί δύο ώρες;ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΙ και ΣΤΡΕΣΑΡΙΣΜΕΝΟΙ. Το σκυλί όταν κουράζεται υπερβολικά, το νευρικό του σύστημα υπερ-λειτουργεί και αυτό φυσικά φέρνει ένα έντονο στρες.Πρέπει να παρέχετε λίγα και ουσιαστικά λεπτά άσκησης κατά τη διάρκεια της μέρας στον σκύλο σας και όχι εξαντλητικές ώρες άσκησης.Μάθετε στον σκύλο σας να παραμένει ήρεμος δίπλα σας και επιβραβεύστε τον γι'αυτό.
π.χ Παίξτε με το μπαλάκι για 10λεπτα σε μορφή εκπαίδευσης ,μετά σταματήστε τελείως το παιχνίδι όσο και αν το σκυλάκι σας επιμένει να παίξει και επιβραβεύστε τον μόνο όταν κάτσει ήρεμος. Ξανά παίξτε μαζί του μετά από 2 ώρες.
tips:
1)Ελέγχω την τροφή του σκύλου μου, κάποια συστατικά μπορεί να τον κάνουν παραπάνω ενεργητικό
2)Ασχολούμαι περισσότερο πνευματικά με τον σκύλο μου και όχι μόνο σωματικά
3)Του παρέχω εναλλακτικές θεραπείες συμβουλευόμενος ειδικούς (ανθοϊάματα Μπαχ, αρωματοθεραπεία,ρέικι κ.α)
4)Του βάζω relax music