1.Τουαλέτα
Η τουαλέτα είναι ένα κομμάτι που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Αρχικά χρειάζεται να αποφασίσετε πού θέλετε το σκυλάκι σας να κάνει την ανάγκη του και να είστε συνεπείς ως προς αυτό.
● Η επιλογή της πάνας λόγω της υφής της τις περισσότερες φορές φέρνει αρνητικά αποτελέσματα καθώς πολύ γρήγορα γίνεται αντικατάσταση με το ωραίο σας χαλί ή καναπέ.
● Δεν μαλώνουμε ποτέ το σκυλάκι μας όταν κάνει την ανάγκη του γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να φοβηθεί και απλά να μην τα κάνει ΜΠΡΟΣΤΑ μας,αλλά έτσι δεν λύνουμε το θέμα.
● Επίσης δεν ξεχνάμε ότι οι σφιγκτήρες στο κουτάβι σας δεν είναι τόσο γυμνασμένοι και δεν μπορεί να κρατηθεί για πολλές ώρες
ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Συχνές και μικρές βόλτες είναι η καλύτερη λύση! Επιβραβεύστε ΠΑΝΤΑ όταν τα κάνει στο σημείο που θέλετε!!!
2.Δαγκώματα
Τα κουτάβια για να εξερευνήσουν το κάθε νέο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται το κάνουν με τα δόντια τους καθώς δεν έχουν χέρια. Αυτή η συνήθεια πρέπει προσανατολιστεί σε σωστά σημεία
● Αρχικά σταματήστε να θεωρείτε παιχνίδι ή χαριτωμένο όταν δαγκώνει τα χέρια σας.Δεν προσφέρουμε τα χέρια μας, ούτε αντικείμενα της καθημερινότητας μας για δάγκωμα
● ΠΡΙΝ πάει να με δαγκώσει το ανακατευθύνω και του ΠΑΡΕΧΩ ένα παιχνίδι που αγαπάει πολύ
● Χαμηλώστε την ενέργειά σας ,καθώς τα κουτάβια όταν ενθουσιάζονται έχουν την τάση να δαγκώσουν ● Όταν σας δαγκώνει τα μανίκια ή τα παντελόνια ακινητοποιηθείτε και μην το τραβάτε γιατί κάτι τέτοιο το εκλαμβάνει ως παιχνίδι
Υ.Γ:Υπάρχουν πολλές ασκήσεις- τρικ που κάνουν το σκυλάκι σας να σταματήσει τα δαγκώματα
3.Λουρί
Απ'τη στιγμή που θα καλωσορίσουμε το σκυλάκι μας στο σπίτι πρέπει να του παρουσιάσουμε και το λουράκι του.Το λουρί δίνει ασφάλεια και σιγουριά όταν το χρησιμοποιούμε σωστά. Ποιο λουρί να επιλέξω; Η καλύτερη επιλογή είναι το σαμαράκι που μπορείτε να ελέγχετε όλο το σώμα του σκύλου σας.Ο έλεγχος απ'τα περιλαίμια, ειδικά σε μικρή ηλικία που τα σκυλάκια τραβούν περισσότερο, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στην τραχεία του και στο αναπνευστικό του μακροπρόθεσμα.Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κηδεμόνες είναι να φορούν κατευθείαν το λουράκι στο σκύλο τους,αυτό μπορεί να φέρει έντονη δυσαρέσκεια γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα πάνω τους να τους πιέζει.
● Αρχικά παρουσιάζω το λουρί με το να του το φέρω μπροστά του στο πάτωμα,σταδιακά να το σηκώσω στο ύψος των ματιών και να τον επιβραβεύσω
● Μετά του παρουσιάζω με τον ίδιο τρόπο το σαμαράκι και με μια λιχουδιά το καθοδηγώ ώστε να το φορέσει.Το βγάζω γρήγορα και επαναλαμβάνω πολλές φορές.
● Τέλος όταν το δεχτεί κάνω μικρές βόλτες μέσα στο σπίτι κρατώντας το λουράκι και επιβραβεύοντας συχνά.Προσέχω να μην δαγκώνει το λουρί. Μπορεί να μην γίνει απ'την πρώτη μέρα και να σας πάρει παραπάνω καιρό να τα καταφέρετε.Δείξτε υπομονή και συνεχίστε σταθερά και πάντα θετικά χωρίς έντονες κινήσεις.
4.Εμπειρίες
Είναι πολύ σημαντικό όταν υιοθετούμε ένα κουτάβι να γίνουμε οι σωστοί καθοδηγητές και αυτοί που θα του χαρίσουν θετικές εμπειρίες. Ο εγκέφαλος του σκύλου σε μικρή ηλικία (μέχρι 4 μηνών) καταγράφει τις εμπειρίες με μεγάλη ταχύτητά και μαθαίνει πολύ εύκολα.Άρα καλό είναι να το "εκμετελλευτούμε" και να χτίσουμε ένα περιβάλλον γύρω του που θα είναι πλούσιο και θετικό.
● Προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το να ακούμε τι μας λέει
● Δεν μαλώνουμε το κουτάβι επειδή δαγκώνει,κάνει την ανάγκη του μέσα ή επειδή έφαγε το παπούτσι μας γιατί έτσι χτίζουμε σχέση φόβου που δύσκολα την αλλάζουμε.Όταν ο κηδεμόνας φωνάζει δείχνει στο σκύλο ότι "κάτι κακό συμβαίνει" άρα σκέφτεται " πρέπει να αμυνθώ είτε με το να φοβηθώ είτε με το να επιτεθώ".
● Κατανοήστε πως είναι παράδοξο να υιοθετούμε έναν σκύλο και να θέλουμε να φέρεται ανθρώπινα ή να θέλουμε να μάθει τα πάντα ΓΡΗΓΟΡΑ και ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ.
● Προσφέρετέ του από μικρή ηλικία θετική εκπαίδευση από κάποιον ειδικό.Μην περιμένετε να εμφανιστούν τα προβλήματα και μετά να τα λύσετε. Η πρόληψη άλλωστε είναι καλύτερη του θεραπεύειν
5.Κοινωνικοποίηση
Τι εννοούμε με τον όρο κοινωνικοποίηση κουταβιού:
α)Γνωριμία με πολλά και διαφορετικά σκυλιά και άλλα ζώα
β)Γνωριμία με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους,διαφορετικών ηλικιών και φύλου
γ)Εξοικείωση με ήχους και οπτικά ερεθίσματα(μηχανάκια,αυτοκίνητα)
δ)Εξοικείωση με διαφορετικά περιβάλλοντα Η πιο κρίσιμη περίοδος κοινωνικοποίησης για το σκυλάκι σας είναι η περίοδος μεταξύ των 2-4 μηνών.Η ερώτηση που κάνουν όλοι οι κηδεμόνες είναι "μα πώς γίνεται να το βγάλω έξω πριν κάνει τα εμβόλια του;"Αν έχετε τον φόβο να βγάλετε έξω το σκυλάκι σας ,μπορείτε να κάνετε ένα μέρος της κοινωνικοποίησης στο σπίτι σας.
● Φέρνω κάθε φορά και έναν διαφορετικό φίλο στο σπίτι που φέρεται ήρεμα και τρυφερά στο σκύλο μας δίνοντάς του και μια λιχουδιά ● Φέρνω σκυλάκια ίδιας ή και μεγαλύτερης ηλικίας που ξέρω ότι θα έχουν θετικές εμπειρίες. ● Τον εξοικειώνω με τους ήχους του σπιτιού σε χαμηλή ένταση και σταδιακά ανεβάζω π.χ κουδούνι,σκούπα
● Παίρνω αγκαλιά τον σκύλο μου και βγαίνουμε έξω σε χώρους με κίνηση,θορύβους αλλά σταδιακά και όχι υπερβολές ώστε να μη φοβηθεί.
6.Λιχουδιές
Αν επιλέξετε τη θετική εκπαίδευση τότε το κουταβάκι σας θα χαρεί πολύ με τις extra γευστικές λιχουδιές που θα λαμβάνει.Στην θετική εκπαίδευση "εκμεταλλευόμαστε" την ανάγκη του σκύλου για ενέργεια(τροφή) ώστε να γίνει μάθηση. Τι πρέπει να προσέξετε: ● Να μην δίνετε λιχουδιές χωρίς λόγο!Ψάξτε πότε το σκυλάκι σας θα κάνει μια καλή πράξη και επιβραβεύστε το με χαρά.
● Επιβραβεύω άμεσα! Αυτό σημαίνει ότι με το που κάνει κάτι καλό το σκυλάκι μας,τότε επιβραβεύετε κατευθείαν ώστε να του γίνει κατανοητό και να συνδέσει ΓΙΑΤΙ πήρε την λιχουδιά
● Προσέχω να μην ανταμείβω μη επιθυμητές συμπεριφορές. π.χ το σκυλάκι μου ανεβάζει τα πόδια του πάνω στο τραπέζι και εγώ το χαϊδεύω ή του δίνω μια λιχουδιά.Τότε αυτομάτως του δίνω το δικαίωμα να ανεβεί ξανά.
● Επιβραβεύστε το για κάθε καλή πράξη που θα κάνει ακόμα και ας μην την έχετε ζητήσει.Έτσι για να σας ευχαριστήσει και για να λάβει τη λιχουδιά θα κάνει τις θετικές συμπεριφορές που θέλετε. π.χ κάθεται ήρεμο στο κρεβατάκι του και δε σας ενοχλεί στον καναπέ,αυτό σίγουρα πρέπει να το επιβραβεύσετε!!!